Home » Успехът- ръководство за употреба

Успехът- ръководство за употреба

Успехът е относително понятие. Много голяма част от хората смятат, че са неуспешни. Неудовлетвореността и чувството за малоценност са емоции, които присъстват в почти всеки. Успехът обаче, и тези чувства са две несъвместими категории. Приемете, че за да постигнете нещо различно от това, което сте в момента, трябва да промените действията си и целия начин на живот и мислене.

 

Анализирайте какво за вас е успехът и кое е нещото, заради което всъщност сте тук. Това самонаблюдение трябва да продължи достатъчно дълго и да достигне до дълбините на ума и съзнанието ви. Какво за повечето хора е успехът? За едни той се състои в това да могат да си позволят почивка един път годишно, а за други в това да си купят яхта. Ако искате да сте от вторите – това кратко ръководство е за вас!

Много хора губят излишно време в оплакване на съдбата и търсене на причината за неудачите си във външни причини. Семейни несгоди, болести или просто съдба – това са сред честите отговори на въпроса “Защо сме неуспешни?”. Ако искате да промените живота си аз ще ви накарам да се питате след година “Защо сме успешни?”.

Престанете да търсите причина за несгодите си в лошите социални условия или държавната политика. Всеки сам избира какъв да е животът му. Никой освен Вас не е виновен за несгодите ви. Вие сте този, който по един или друг начин ги е предизвикал. Ако едно 7 – годишно дете няма вина за това, че е психически или физически тормозено, то един възрастен пълнолетен човек носи пълната отговорност за своя живот. Имали сте най-ужасното детство или пък сте малтретирани от баща си – да, но вече не сте онзи хлапак, който обвинява семейството за ежедневната физическа или душевна болка. Вие сте възрастен човек, който спокойно може да загърби миналото си. Имате възможността да покажете на себе си и света, че сам градите съдбата си. Никой не може да възпрепятства вашето развитие и го знаете много добре! Вие сте такъв, какъвто сте си избрали да бъдете.

Ако мислите, че сте жертва на страшна конспирация или просто се изживявате като плод на “трудния” живот в момента, помислете дали така не ви е по-удобно. Отговорът е положителен, защото да се скриете зад позицията на жертва е много комфортно. Удобството да обвиняваш всички и всеки по никакъв начин не ви кара да си мръднете пръста, за да преуспеете. “Такъв е живота”, нали. Колко пъти сте си повтаряли тази добре заучена фраза, която успокоява будната ви съвест. А колко често се опитвате да убедите себе си и останалите с тези три думи? Помислете колко поколения са отгледани по този начин, включително и вие. Не, не обвинявайте родителите или предците си. Всеки сам е отговорен за живота си, така че и Вие не сте по-различен от тях. Искате ли да продължавате в този дух? Ако сте стигнали до момента, в който напълно осъзнато се стремите да промените живота си и целенасочено да действате в името на успеха, книгата ще ви помогне да промените мисленето си, да успеете да промените навиците си и да постигнете мечтите си.

Миналото – как то ни дърпа назад

Ако сте от групата на хората с “тежък” живот, каквото и да смятате, че значи това – забравете го! Вие сте минали фазата на безсилието! Човек живее в настоящето. Нищо извън днешния ден не е важно! Запомнете това и си го повтаряйте всеки път, когато се ядосвате за минали неща.

Запомнете тази фраза дори и когато лежите в леглото си вечер и се “радвате” на миналите си успехи. Днешният ден не е, за да си спомняте за изминалото щастие, а за да градите нови хубави моменти или за да покорявате нови върхове.

Разберете ли, че миналото е приключило и единственото нещо, което трябва да използвате е опита от изминалите грешки или победи вие ще започнете да градите страхотния живот, за който копнеете. Анализирайте предишни несполуки и разберете защо се е стигнало до неуспех. Проумейте че никога не трябва да допускате едни и същи грешки, защото съдбата или живота ще ви поднасят едни и същи препятствия, докато не научите урока си. Извлечете от миналото всичко, което може да ви донесе полза в настоящето.

Отминалите успехи са нещо, което ни радва и ни кара да се усмихваме в захлас. Щом обаче, се опираме на тези свършили победи, явно нещо в този момент не е наред. Спрете и се опитайте да почувствате радостта и опиянението от хубави думи за добре свършена работа или предишен успех в бизнеса например. Припомнете си колко добре сте се чувствали в онзи миг. Задайте си въпроса какво ви спира сега? Усетете вълната, на която сте били точно, когато сте постигали всичко, което пожелаете. Върнете се към този човек, поучете се от грешките си и започнете да градите настоящето си сякаш това е първия ден от вашия жизнен път. Смятате, че вече е късно? Късно е само, когато отивате в отвъдното. А дотогава имате всичко. Ако точно сега си казвате, че сте изградени като характер и е много трудно да се промените, бързо забравете тези мисли. Щом сте имали моменти на успехи и днес смятате, че сте неуспешни, значи сте се променили. Явно част от навиците или хъса за работа вече не са същите. Ето защо явно човек се променя, а това значи и вие. Защо промяната да не е положителна и контролирана изцяло от вас самите, а не от външни причини.

Направите ли анализ на грешките и несполуките, разберете ли кое ви е изстласквало напред, забрававете миналото. Запомнете, че то ви е нужно само за да ви помогне точно тук и сега.

Съвет: Миналото си е минало! Забравете го! Простете си за грешките и ги премахнете от ежедневните си мисли! Миналите успехи са свършили! Престанете да си ги припомняте и глуповато да се самозалъгвате, че някой си спомня за тях! Повярвайте ми никой не помни Вашите успехи повече от броени минути! Така че е безсмислено да се самозалъгвате! Ето защо действайте в настоящето!

Бъдещето – безсмислено губене на време

Колко часове дневно губите, за да мислите за изминали успехи или неуспехи? А колко часове губите за абсурдни блянове за бъдещето? Да, мечтите са хубаво нещо, но ако само мечтаете – те ще си останат блянове. Действайте! Ограничете спомените само до това да си припомняте как сте се чувствали, когато сте имали успехи. Нека това да ви действа като стимул. Използвайте миналото само, за да се въодушевявате и това да ви кара да работите за успеха в настоящето. Относно бляновете зе бъдещето, забравете за часовете преминаващи в мечти за яхти, бързи коли и големи къщи. Ако стоите и прекарвате ежесневието си в безкрайни абсурдни мечти, сто процента няма да постигнете и една хилядна от това, което искате. Ограничете плановете си за бъдещето до реални действия, които трябва да предприемете. Поставяйте си цели и си правете план за изпълнението им. Опишете всички стъпки, които са необходими, за да постигнете дадена цел.

Ежедневно правете списък на задълженията и задачите, които трябва да приключите точно днес, за да сте по-успешни утре. Обмислете какво трябва да вършите ежедневно, за да се приближавате всеки ден все повече до желанията ви. Изучаване на език, чужди култури или дадена професионална област – всичко това може да усъвършенствате само с двайсет и четиричасов труд. Ето защо обмисляйте плановете си и с това ограничете мислите за бъдещето. Ценете времето си и не го пропилявайте в излишни блянове и розови мечти. Работете здраво върху целите си и момента в който ще купувате нещата, за които сега бленувате ще настъпи неусетно.

Съвет: Бъдещето е нещо несигурно! Не пропилявайте живота си в планове! Действайте – ограничете бляновете за бъдещето до съставяне на конкретни планове за постигане на дадена цел. Може да си позволявате единствено да помечтаете за награда, ако стигнете до успеха. Но пътуването в розовото бъдеще трябва да е не повече от 10 минути на ден.

Сънят – ползите и вредите

Качественият сън е най-доброто решение за излизане от депресия, почивка от натоварения ден и възстановяване на жизнените сили. Безспорно той е най-добрият начин да сме ползотворни в останалата част от денонощието. Доказано е, обаче, че сънят трябва да бъде не повече от осем часа. А колко спите вие?

Всеки организъм се нуждае от различно количество сън. Със сигурност на всеки от вас се е случвало да прекара в дрямка шест часа от денононощието и да бъде много по ползотворен отколкото, когато спи осем например. За това си има и научно обяснение, което доказва, че сънят е полезен само в умерено количество. Учените смятат, че сами можем да разберем колко часа сън са ни необходими, за да не прекрачваме прага на поспаланковците. В общи линии всички хора се делят на три групи – хора нуждаещи се от осем часа сън, седем часа и шест часа. Ето защо просто са ви нужни три дни за да установите вие от коя категория сте вие. Навийте алармата на будилника за след осем часа и се отдайте на сладка дрямка. Самонаблюдавайте се и ако е нужно записвайте си какво сте свършили за деня, как сте се чувствали и т.н. На другия ден станете с един час по-рано и повторете процедурата. На третия ден също. На третия ден от своеобразния експеримент вижте към коя група спадате вие. Разберете ли колко часа сън са ви нужни неотклонно спазвайте този режим. Спете само толкова колкото ви е нужно, дори и в почивните си дни. Замислете се, че всеки час сън извън нужния е губене на ценно време. Винаги си напомняйте, че 15 минути повече в леглото само ви разсейват и ви правят уморени. А същите тези минути могат да бъдат прекарани в изготвяне на ежедневния ви план например. Ставането с алармата ще ви донесе минути за сутрешна гимнастика или пък време за близките ви. Вие решете дали ще предпочетете да сънувате или да живеете!

Друг важен момент при съня е той да е качествен. Затъмнете стаята, изключете телевизора, и всички дразнещи светлинки, които могат да ви изнервят. Направете спалнята място изключително и само за сън. Махнете излишните мебели, които само пречат на пълноценната почивка. Дребните детайли са абсолютно неуместни в мястото за сън. Хаосът и разхвърляните документи трябва да изчезнат напълно. Сложете повече възглавници и меки одеала. Нека всичко в спалнята напомня за почивка.

Намерете други техники, които ви допадат.Ако е нужно всяка вечер пийте чаша чай или топло мляко. Пускайте си релаксираща музика или почетете няколко реда от любима книга. Изгответе си ритуали преди сън, които да спазвате неотклонно. Те ще помогнат на организма ви сам да усеща времето за спане и да се настройва на тази вълна. Самонаблюдавайте се и намерете вашият начин да спите пълноценно.

Съвет: Разберете ли веднъж колко часа сън ви е необходим, спазвайте точно графика за излежаване. Никога не си позволявайте да спите повече дори и през почивките – това може да стане навик! А дори и в отпуската можете да откриете начин за допълнителни доходи или да започнете езиков курс – и всичко това само в часовете, които по принцип проспивате. Направете спалнята храм за вашият сън. Обърнете внимание на всички детайли и хитринки, които ще направят съня ви пълноценен.

Изкоренете всички лоши навици!

Лошите навици не се състоят само в пушенето или прекарването на часове в нищоправене. Ровичкането в Интернет и отварянето непрестанно на профилите ви в социалните мрежи или пък новинарските сайтове са на пръв поглед безобидни минутки на разтоварване. Точно тези минутки обаче, губят главната част от времето ви. Никой не си мисли за вас всяка секунда и нищо толкова животоспасяващо няма да напишат приятелите ви в мрежата. Новини има всяка секунда, да, но си дайте сметка, че това не ви е толкова важно.

Ако погледнете реално можете да изчислите, че отваряйки 10 статии вие губите поне 20 минути от ценното си време. Разцъкването пък в социалните мрежи ви отнема поне 30 минути за деня, а много често и два пъти по толкова. Следващият път, когато посегнете към вреден навик като пушене или просто ненужно похапване се замислете. Колко време губите и в това? А как всичко това се отразява на здравето ви? А няма ли да коригирате теглото си като ограничите храната? Замислете се колко може да спечелите, ако си създадете режим на храненето като часове, количество и качество на това, което поглъщате. Изпушването на една цигара ви отнема около 10 минути в най-добрия случай. А десет цигари губят близо два часа от така ценното ви време, което може да използвате само за прогрес на личността ви. Ето защо кажете край и на този вреден навик. Погледнете плюсовете като подобряване на здравето без тютюнев дим, по-голяма издръжливост и много други предимства, които ще ви донесат само ползи. Друг лош навик е гледането на телевизия безкрайно дълго до посред нощ. Пропиляването на часове в безсмислено взиране в телевизора ви носи не само излишни негативни емоции, но и умора много по-голяма от ежедневните ви дейности. Не казваме, че никога повече не може да си позволите всички гореизброени действия, но ги използвайте по-скоро като награда. Нека всичко, което ви доставя удоволствие да бъде като възнаграждение срещу неуморния ви труд в името на успеха. Свършили сте всичко необходимо за деня- можете да си позволите чаша вино например. Искате да проследите новините – нека това бъде след като сте завършили належащите проекти. Филмите например ги оставете за уикенда – това е времето за нищоправене. Но не прекалявайте. Разговорите с приятели – нека също бъдат през почивните дни – но също не прекалявайте.

Съвет: Ценете времето си! Осъзнаете ли веднъж, че благодарение на тази оценка ще се сдобиете с успешен бизнес, нови знания, по- добра фигура – вие ще цените всяка секунда и никога няма да си позволявате да я губите.

Ясно е, че като всяко начало ще ви е трудно – затова записвайте си – записвайте си на всеки 30 минути какво сте свършили и ако има моменти в които не знаете какво точно градивно сте направили се самонаблюдавайте и елиминирайте всичко, което ви кара да пропилявате времето си. Наградата от перфектното разпределение на времето и пълноценното му използване ще е постигането на невероятен успех. Повярвайте в това!

Самообучавайте се!

Това че годините от университета са изминали, не значи че трябва да спрете да се образовате. Информираността е от изключително значение в нашето съвремие. Ето защо използвайте всеки момент в който може да научите нещо. Ако усетите, че в разговор с близки имате слабост в знанията – просто попитайте Гугъл. Научете се да изпитвате своята памет постоянно, защото тя е от изключително значение за успеха. Тренирайте наблюдателността си и всички качества, които смятате че трябва да притежавате. Станете човека който искате да сте! Ако сте специалист в дадена област, разширете знанията си, непрекъснато повишавайте квалификацията си – това е сигурен начин да станете успешни. Ако имате идея за определен бизнес – разучете всичко за него. Разберете и най-малката подробност около дейността която имате намерение да развивате. Така ще сте подготвени във всеки един момент и нищо не може да ви изненада.

Отбележете качествата, които смятате, че трябва да притежавате. Направете списък, обмислете стъпките, които трябва да правите всеки ден. След това, просто започнете да действате!

Изгответе списък на положителните и отрицателните страни от характера си. Обмислете добре негативните и напишете обратните на тях по значение. Прибавете ги към положителните и започнете да градите още по-добрата страна от вашата личност. Всяка вечер си давайте сметка каво сте напрвили именно днес, за да поработите над характера и качествата си.

Съвет: Усъвършенствайте се всеки ден! Учете непрестанно, изучете до най-малкия детайл областта в която искате да се развивате! Бъдете креативни! Бъдете всичко, което искате да сте!

Променете начина си на живот

Кажете край на всичко, което ви пречи да се развивате. Будуването до малките часове на нощта няма да ви доведе до нищо добро. Доказано е, че хората, които лягат късно вечер, не спят добре и работоспособността им е доста по-занижена. Лягайте навреме и ставайте рано! Променете храненето си. Сутрешната закуска ще ви спести трупането на килограми, ще ви зареди с енергия и ще даде на организма нужния тласък за пълноценен ден. Закуската обаче, не трябва да се състои от тестени изделия или пък да е в огромни количества. Необходимото количество храна е колкото свитата ръка на всеки човек. Ето защо по-голямо количество просто не ви трябва. Ако преяждате ще чувствате непрестанна умора, депресия и сънливост! А вие не искате това, нали? Хранете се здравословно. Увеличете количеството на плодовете и зеленчуците, пийте фрешове. Разнообразното меню ще ви осигури така нужните за всеки организъм витамини и минерали. Рибата, месото и млечните продукти трябва да са част от храната ви за седмицата, не за деня. Правете разтоварващи дни. Задължително си отбележете един ден от седмицата, в който да се храните само с плодове и да пиете само вода. Така ще изкарате тровещите ви токсини, водещи до хронична умора и отпадналост. Доказано е, че в човешкия организъм има между 3кг и 15 кг токсини. Искате ли това и за вас? Прочиствайте организма си ежеседмично. Това ще ви помогне да поддържате идеалното тегло за вас, което пък от своя страна ще говори добре за вас и ще отвори широко вратите за успеха. Намалете кафето до едно на ден. Намалете алкохола и газираните напитки. Ако имате достатъчно воля- просто ги откажете. Те не са ви нужни! Те разяждат организма ви и вас. А успехът търси хора, които могат да удържат на темпото. Успехът не обича развалини!

Съвет: Премахнете всички вредни храни от менюто си. Правете разтоварващи дни! Хранете се здравословно и разнообразно! Винаги закусвайте!Премахвайте отровите от организма и съзнанието си- те са като малки червеи, разяждащи жертвата си. А вие не искате да сте жертва в нито един аспект на живота си- за това трябва да станете победител и при начина си на живот.

Успехът обича комуникацията!

Ако искате да сте успешни следвайте препоръките дотук. Но няма да има никаква полза, ако просто стоите у дома и се усъвършенствате. Никой няма да почука на вратата и да ви каже, че може да ви заведе до печелившата сделка или да ви покаже печелившите хора. От изключително значение са контактите. Не забравяте това! Излизайте, срещайте се с хора. Имате позабравени приятели? Обадете им се! Може някой от тях да се окаже посредникът между вас и успеха. Възстановете всички стари приятелства и познанства. Направете всичко възможно да излизате повече и да разширявате кръга си от познати. Няма как да разширите контактите в ежедневието си, защото се спуквате от работа?! Премахнете лошите навици и ще имате поне един час на ден, който да използвате за разширяване на социалните си контакти. Замислялили сте се колко много възможности ни предоставя този динамичен свят, именно за това. Фитнес, танци, езиков курс – това са само малка част от вариантите, които се разкриват пред вас за откриване на нови познати. А най-прекрасното тук е, че ще се обградите от позитивни хора с подобно на вашето хоби, които значително ще увеличат шансовете ви за успех. Повярвайте ми, но точно тези хора ще обновят живота и ежедневието ви. Точно те ще ви покажат още положителни хоризонти, които до момента не сте забелязали. Останалите позитиви от новите ви занимания ще са подобряване на фигурата, гъвкавостта или пък подобряване на произношението ви по определен език.

Друга много важна подробност при общуването с хората е да не се притеснявате да бъдете смели в изказванията си за вашите бизнес идеи. Правете хората ваши поддръжници, омайвайте ги със словата си, зареждайте ги с вашата енергия.

Оставяйте след себе си усещане за позитивизъм, успех и желание за живот! Всеки път, когато говорите с някой си задавайте въпроса – „Мрънкам ли?“, „Оплаквам ли се?“. Ако отговорът е Да, значи имате сериозна работа. Никога не си позволявайте да се оплаквате и да бъдете натоварващи за околните. Никой не иска подобен бизнес партньор или такъв човек за компания. Усмихвайте се, изправете се и бъдете положителни. Комуникацията е много важна в този динамичен свят и е в основата на всеки успех. Старайте се никога да не останете незабелязани. Аурата е сигурен знак, че сте родени да успеете. Контактувайте и работете над себе си непрекъснато!

При възстановяване на старите контакти и създаването на нови обаче е много важно да запомните, че негативни и постоянно оплакващи съдбата хора, просто не ви трябват. Не допускайте до себе си хора, които значително понижават желанието ви за успех и ви обезкуражават. Да, може би това са най-близките ви хора. Съжалявам, но ограничете поне постоянното споделяне на плановете ви за бъдещето. Да, точно сега си помислихте, че може да ги промените и да им покажете светлата страна на живота. Не, забравете за това! Доказано е, че човек може да се промени само, ако сам го пожелае. Дайте им подходяща книга или разгърнете малко завесата към новия начин на живот, но усетите ли и най-малката критика, просто замълчете. Безсмислено е да блъскате главата си в стената.

Нека всичко най-прекрасно влезе в живота ви и хората около вас да доказват непрестанно това.

Съвет: Засилете социалният си живот. Възстановете стари приятелства и познанства и създайте нови. Старайте се винаги да оставяте усещане, че сте успешен. Работете върху аурата си! Имате ли я – сигурно е, че ще успеете!

Първо свършете трудната работа, а приятната я оставете за накрая

Всеки ден си налагайте да започвате с най-досадната ви работа. Всеки има задължения, които са му по-неприятни от другите. Ето защо свършете първо тях. В началото на деня хората са много по-работоспособни от колкото в края. Използвайте прилива си на енергия в сутрешните часове, за да отметнете по-досадните задачи. Колкото повече работа отхвърляте, толкова по-голямо ще е удовлетворението ви с всеки отминал час. А в края на работния ден свършете и по-малко натоварващите ви задължения. Направите ли това поне веднъж, бъдете сигурни, че ще ви стане навик. Няма нищо по-амбициращо от това да си свършил всичко, което трябва. Голяма част от хората перманентно оставят работа, която трябва да свършат именно днес, за утре. Така с дни, седмици, та дори и години се натрупват голямо количество задължения, които тежат на съвестта ви денонощно. Много по-добре ще се чувствате, ако си налагате ежедневно да свършвате всичко, което е необходимо. Така почивката ви ще е пълноценна, съня спокоен, а съвестта – чиста.

Съвет: Всеки ден свършвайте всичко, което е необходимо. Винаги си поставяйте за цел да свършите трудната работа в началото на деня. Тези две правила правени ежедневно ще направят чудеса с вас.

Изхвърлете всичко ненужно от гардероба, къщата и съзнанието си

Замисляли ли сте се колко излишни неща държим в къщите си? Предмети, които никога не бихме сложили на видно място, стари дрехи, които никога не бихме облекли. А колко мисли и излишни чувства задържаме в себе си? Изхвърлете всичко това! Искате ли нов живот, откажете се от всичко, което ви спъва! Разчистете къщата си, изхвърлете всички уреди, които смятате че някога ще поправите! Никога няма да го сторите – затова махнете ги! Части, които ще ви потрябват – На боклука! Разчистете гардероба си! Дрехи, които може би някога ще облечете- изхвърляйте!

Дори и да ги облечете веднъж за последните десет години, нужно ли е да събират прах – за едно носене? Не! Затова освободете се от тях! Освободете пространството за всичко ново, което искате! Разчиствайте редовно! Не позволявайте ежедневието ви да е затрупано от предмети и хаос! Поддържайте дома си чист и ще видите резултата! А той ще е много по-голяма концентрация върху същественото в живота! Много повече време, необходимо за вас самите, децата ви, или любимото хоби! Не оставяйте дори и едно кътче непочистено! На подсъзнателно ниво това дразни ума ви, а оттам и намалява вашата ефективност! Разчистете съзнанието си! Простете на всички и всичко и престанете да се терзаете за глупости! Така губите време! А оттам и пари! Премахнете излишната информация от мозъка си, изчистете всички блокажи! Самонаблюдавайте се – усетите ли свиване в корема, неспокойство при дадени мисли – прегърнете ги в съзнанието си и се сбогувайте с тях – ефектът е невероятен! Премахнете всичко, което ви пречи и ще усетите чувство на освободеност и лекота!

Съвет: Разчистете къщата, гардероба и мислите си! Премахнете всичко, което ви спъва! Поддържайте дома и мислите си чисти! Не позволявайте хаоса да превземе къщата ви, а объркаността и негативизма- съзнанието ви!

Открийте своето любимо занимание!

Всеки има някакво хоби, което му доставя удоволствие. Ако вие все още не сте го открили – потърсете го! Опитвайте нови неща – каране на кънки, боулинг, рисуване, пеене! Дори и да смятате, че не ви се отдава да рисувате например, опитайте! Не е нужно да сте професионален художник, за да ви доставя удоволствие! Просто се отдайте на нещо различно, което успокоява ума ви. Усетите ли, че в дадено занимание не усещате напрежение, а напротив – хармония и удоволствие – то значи това е за вас! Разпускайте редовно с любимото си занимание, колкото и налудничаво да е то!

Отделяйте време всеки ден, за да се насладите на удоволствието да правиш нещо просто така. Възнаграждавайте се за добре свършената работа с минути, прекарани в рисуване, слушане на музика и т.н. Ще откриете, че това също повишава ефективността ви и помага да разгърнете креативната си същност!

Радостта от нещо, което сте правили в детските си години ще повиши значително хормоните на щастието. Спомените от тези безгрижни времена ще ви дадат усещане отново за хармония и спокойствие. Ето защо отдавайте се редовно на приятни за вас занимания. Запомнете, че един час на ден прекаран в рисуване или писане на стихове например не е загубено време. Точно този час разкрива творческата ви натура и помага да разгърнете потенциала си. Никога не забравяйте това!

Съвет: Открийте своето любимо занимание и му се отдавайте редовно! Ще направите деня си по-приятен и ще имате стимул да вършите повече работа, за да получите наградата си! Това ще помогне да избистрите мисълта си и да бъдете креативни във всеки аспект на живота си.

Радвайте се на живота си точно сега!

Успехът е субективно понятие. Може би според вас точно сега вие сте далеч от успеха. Ако той се състои в това да имате преуспяващ бизнес, собствена къща или например да срещнете любовта – да може би не сте успели до момента. Не забравяйте обаче, че щом сте жив и стойностен човек, значи сте успял! Никога не забравяйте това! Ценете всеки миг и се радвайте на всеки миг! Преоткрийте красотата на природата, която ви заобикаля! Преоткрийте всичко, което е около вас! Вижте близките си по начин, по който може би досега не сте ги виждали. Припомнете си техните хубави страни. Оценете факта, че са до вас. Помислете какво би било ако тях ги няма. Именно затова, ценете ги. Оценявайте всеки миг от вашето ежедневие и ще разберете колко всъщност щастлив и успял човек сте. Бъдете щастливи точно сега и със сигурност ще се превърнете в едни успели щастливци завинаги. Намирайте радостта във всичко и всеки.

Гледайте на нещата от добрата страна, не вземайте събитията толкова навътре и винаги помнете, че няма нищо лично. Няма нищо лично в грубото отношение на продавачката в магазина. Тя не ви познава, нито сте и антипатичен- просто тя има проблем – не вие. Усмихнете се на хората, живота и успехите и неуспехите. Радвайте се и се забавлявайте . Нямате финанси за почивка в чужбина – разходете се в планината или по плажа! Ще разберете, че това ще ви достави същото удоволствие, та дори и по-голямо. Ако имате нужда от спа и релакс, просто си ги направете у дома. Развихрете се, размърдайте въображението си и ще видите, че всичко в този живот има заместители. Намерете ги във всяко нещо, което не можете да имате точно сега и ще бъдете по-щастливи от всякога. А вибрациите на успеха ще дойдат от самосебе си.

Съвет: Усмихвайте се и гледайте от добрата страна на живота. Бъдете щастливи точно сега. Намерете си заместители на всичко, което искате – удоволствието, което ще ви доставят няма да е по-малко!

Винаги имайте самочувствие, самоуважение и висока самооценка!

Самочувствието е качество, което се изгражда от най-ранна възраст. То се възпитава в семейството. Родителите са основните виновници за вашето самочувствие. Ако обаче то липсва, вие сте достатъчно зрели, за да работите над това. Направете списък на положителните и отрицателните си черти. Отбележете всичко, което притежавате като качества. Погледнете на себе си като към съвсем друга личност. Излезте от собствените си очи. Не бихте ли харесали човека, който виждате. Ако сте успели да се измъкнете от субективната си същност – отговорът задължително ще е – Да! Ето защо вдигнете глава и покажете на себе си и на света, че имате самочувствие. Никой не би искал за партньор човек, със свити рамене и наведена глава. Самоуважението е черта от характера, която всеки трябва да притежава. Малцина са щастливците обаче, които уважават собствената си личност.

А как искате другите да се отнасят добре с вас, ако вие самите не го правите със себе си. Уважавайте времето си, не позволявайте на никого да го губи. Казвайте не, когато се налага. Научете тази думичка от две букви и я използвайте винаги, когато е нужно! Никой няма да се отрече от вас, ако откажете да отидете на кино например. Ако пък има такива, които ще ви тръшнат вратата, значи тези хора не трябва да бъдат част от живота ви и отиват, там където и всичко ненужно – на боклука! Уважавайте тялото си! Хранителните ви навици трябва да са част от самоуважението ви. Никой уважаващ себе си човек не би погълнал тази мазна храна, която изядохте вие преди ден или седмица. Затова престанете! Това ще се отрази отлично на визията ви, което е също гаранция за успех. Ако не смятате, че сте успели със сигурност самооценката ви е занижена. А това не говори никак добре за вас. Как искате да преуспеете, след като никога не сте доволни от себе си. Нима нямате достатъчно качества за да се гордеете със себе си. Разбира се че имате! Погледнете обективно на нещата и разберете, че вие сте достойна личност, която има пълното право да се оценява високо. Това е още една крачка към успеха. Грижете се за себе си, обичайте се и се хвалете, но…пред огледалото. Останете ли насаме със себе си се усмихвайте на отражението си, обяснявайте си колко сте преуспял, каква красива усмивка имате и изричайте на глас всички положителни черти от характера и всички предимства на тялото си. Звучи ви налудничаво – просто опитайте и се радвайте на резултата. Награждавайте се винаги сами – няма друг човек, който може да ви обича повече и да ви оценява повече от вас самите. Вие сте този, който засужава най-много от всеки да бъде обичан – никога не забравяйте това. Обичта обаче, трябва да идва от вас, не чакайте да намерите друга личност, която да ви уважава, обича или цени. Вие си имате такъв човек и всеки ден в огледалото срещате точно него. Само той ви се усмихва винаги, когато му се усмихнете! Само той ви разбира и само той може да ви прощава напълно. Ето защо разчитайте единствено и само на себе си. Това е част от самоуважението и високата самооценка, която ви е необходима, за да достигнете до мечтания успех.

Съвет: Самооценката, самоуважението и самочувствието са основните качества, които трябва да изградите в себе си, за да се превърнете в онази блестяща преуспяваща личност, която искате да станете! Открийте колко много качества и предимства имате и позволете и на другите да ги видят! Това безспорно ще ви отведе към така желания успех!

Бъдете целенасочени и целеустремени! Винаги!

Всяка секунда и всяка минута си повтаряйте, че сте целенасочени и целеустремени. Припомняйте си това, докато готвите или докато се прибирате от работа. Утвърждението, че сте целеустремени и целенасочени ще настрои мозъка към много по-ползотворна работа и на подсъзнателно ниво тази мисъл няма да ви позволява да губите времето си в нищоправене. Повярвайте в тези думи и станете такива. Много често забравяме, че целенасочеността и целеустремеността са именно качествата, които могат да ни направят успешни. Вие обаче, не забравяйте това! Никога! Работете здраво над това да бъдете такива личности и неминуемо успехът ще дойде.

Колко проекти сте стартирали през живота си, но без да ги довършите? Колко дребни наглед неща сте започнали без да ги финализирате? Забравете за този начин на действие. Никога не си позволявайте да оставяте делата си незавършени. Очаквали сте по- голям успех от този, който виждате че ще постигнете? Няма значение, доведете нещата да финал. Това говори добре за вас, а възможността да спечелите повече от колкото очаквате е много голяма.

Разберете каква е целта на живота ви и работете винаги за постигането й. Не подценявайте никога дребните успехи, защото именно те ще ви отведат до онзи, за който мечтаете. Избистрите ли в съзнанието си нещата на които държите и “видите” ли образа на човека, който искате да бъдете, събитията ще работят изцяло за вас. Всичко ще започне да се случва с голяма лекота, просто защото вие вече знаете какво точно искате и не поставяте никакви бариери чрез страхове и съмнения.

Съвет: Бъдете целенасочени. Дайте си сметка кое в този живот е важно за вас и каква е целта на живота ви. Разберете ли това, всичо ще се случва по най- необикновения начин. Така ще премахнете всички страхове, които имате, просто защото знаете най-накрая какво искате

Спънките и какво значат те?

Успехът и постигането му неминуемо ще бъде път осеян с необикновени събития, но и неочаквани малки провали. Провалите обаче никога не трябва да ви отчайват и отдалечават от основната цел. Запомнете че именно тях трябва да използвате за трамплин към успеха.Винаги повтаряйте че всичко, което ви се случва е за добро. Закъснели сте за важна среща и смятате, че не ви е ден. Напротив, точно днес може би е най-щастливия ви ден и точно това закъснение е предотвратило нещо много лошо. Приемайте малките и по-големите неприятности като част от живота и знайте, че именно проблемите ви показват колко щастлив човек сте всъщност. Как ще знаем какво е бялото, ако го няма черното. Как ще разберете, че всъщност сте щастливец, ако не ви се случи нещо лошо, за да осъзнаете, че живота ви е прекрасен. Всяко нещо се случва така, както трябва. Всяко нещо се случва, за да ви научи на нещо. Никога не забравяйте, че всички събития във вашия живот са за ваше добро.

Съвет: Използвайте провалите за трамплин към успеха. Ударите ли дъното, знайте че по-надолу няма как да отидете- освен нагоре към върха. Винаги помнете това и винаги си повтаряйте, че всичко се случва за ваше добро.

Мислите – трябва да ги контролираме!

Освен да приемете, че всяко нещо се случва за ваше добро, трябва и да разберете, че всичко което идва във вашия живот е плод на вашите мисли. Точно тези спънки и препятствия са се зародили във вашето съзнание. Вашите страхове и притеснения на подсъзнателно ниво предизвикват всички негативни събития във вашия живот.

Колко пъти ви се е случвало да сте на път да постигнете нещо голямо, но в мислите ви са изниквали фантазии за евентуални проблеми, които би могъл успехът да ви донесе. Сигурна съм, че почти винаги мозъка ви ви поднася трагични картини като последствие от щастието за което мечтатете. Именно затова трябва да контролирате мислите си и да не допускате негативизма да ви завладява. Страховете и притесненията трябва да бъдат част от вече забравения ви начин на мислене. Нека съзнанието ви работи само за вашия прогрес и никакви деструктивни мисли не трябва да се промъкват. Ако се появят такива, просто ги прогонете. Те ще донесат физически последствия във вашия живот и препятствията ще са тяхното проявление. А вие не искате това, нали?

Съвет: Прогонете всички негативни мисли от съзнанието си и не допускайте апокалиптични картини във въображението си. Ако искате да промените живота си – променете мислите си и начина, по който възприемате света.

За финал аз ви предлагам няколко основни показателя, по които ежедневно да се ориентирате вършите ли всичко, което е необходимо, за да достигнете до успеха. Всяка вечер отбелязвайте какво сте предприели и направили, за да изпълните плана. Изписването на всичко, ще ви изгради по- ясна картина, която да можете да коригирате, ако е нужно. Припомняйте си тези своеобразни правила и през деня, пътувайки за работа например. Вършейки всяка една дейност помнете, че изпълнявате ли долуизброените точки, вие несъмнено ще постигнете желания успех.

1. Обградете се само с позитивизъм и успешни хора. Заредете се с позитивни мисли и емоции. Търсете красотата в живота и щастието във всеки миг.

2. Използвайте пълноценно времето си и винаги лягайте с мисли за радост и удовлетвореност. Визуализирайте бъдещите успехи и старателно създавайте детайлни картини в съзнанието си на нещата, за които мечтаете.

3. Изхвърлете всичко ненужно и негативно от живота си. Разчистете всичко старо, за да дадете път на новото. Обновете вещите и мислите си.

4. Преоткривайте всеки ден хората около вас. Преоткрийте вашите положителни качества и заявявайте смело достойнствата си пред света.

5. Не се страхувайте да показвате колко стойностна личност сте и да демонстрирате самоуважение и самочувствие.

6. Целенасочеността и целеустремеността трябва да са водещи в живота ви. Открийте целта на живота си и я преследвайте докрай.

7. Променете начина си на живот и премахнете вредните навици, каквито и да са те. Самонаблюдавайте се постоянно и ще откриете коя дейност в ежедневието ви е напълно безмислена и губи ценното ви време. Заменете я с нещо полезно, което ще ви помогне по пътя към успеха.

8. Правете ежедневен план на задълженията си и винаги свършвайте по-трудната работа първа. Използвайте сутрешната си енергия за досадните дейности, а към края на деня свършвайте лесните задачки.

9. Прощавайте на себе си и околните. Не трупайте в себе си каквито и да било излишни емоции, които само ви дърпат назад. Никой не е по-важен от вас самите, за да си позволявате да мислите по-често за него от колкото за изпълнение на вашите мечти.

10. Запомнете, че всичко, което се случва е за ваше добро. Прогонете страховете от съзнанието си, защото те предизвикват всички неприятни събития.

11. Обръщайте внимание на добрия сън и здравословния начин на живот. Грижете се за комфорта на вашето тяло и чрез храната която приемате. Никога не забравяйте, че лошата храна и некачествения сън водят до хронична умора, апатия и загуба на всякаква амбиция.

Ето защо променете всичко във вашия живот, което ви спъва по пътя към успеха. Чрез самонаблюдението ще откриете всяко нещо, което ви пречи да постигнете мечтите си.

Смятате ли, че успехът не е с вас? Мислите ли,че зад богатите и щастливи хора стои някакво тайнство? Готови ли сте да се изправите срещу самата истина за вашите неуспехи? Ако е така, тази книга е за Вас! Тя ще ви даде точни и ясни правила на поведение, които да ви направят щастлив и успешен човек. Ще ви покаже къде грешите и как да коригирате грешките. Ако сте готови за самонаблюдение и самокритика, значи сте на правилен път. Книгата ще ви помогне да преоткриете положителните си качества, да усъвършенствате характера си и да достигнете до успеха във всичките му измерения!

Авторката Кристина Петрова е на 30 години. Тя е редактор на новинарски сайт. Майка на три деца и домакиня, юрист по образование.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.