дървени играчки | cutiess.bg

Дървените детски играчки и тяхната история

71 0
дървени играчки | cutiess.bg

Всеки е запознат с множеството предимства на играчките от естествен материал. Те са приятни на допир, създават усещане за дом и уют, стимулират детското въображение, щадящи са към природата, развиват логиката и са много важни за ранното детско развитие.

Рядко обаче си даваме сметка за техния произход, нали?
Откъде идват дървените детски играчки?

Далечен роднина на съвременните дървени играчки е първият дървен пъзел. Негов създател е картографът Джон Спилсбъри. Той решил да залепи карта върху тънка дървена дъска, след което да я разреже на малки парчета.

Във викторианската епоха на почит сред дамите били макети на дървените къщи, които били досущ като истинските. А първите детски играчки, открити от арехеолози, естествено били направени от дървен материал.

Дълго време играчките от дърво били предпочитани. През 1700-та година немски производители започват да ги изработват. Играчките добиват популярност на мига. Различни търговци пътуват из цяла Европа с цел да открият клиенти. Вземат предварителни поръчки за изработка и така дървените играчки добиват още по-широка популярност.

Сред най-предпочитаните за времето си са куклите и животните. С времето всяка от тях придобива все повече детайли, стават все по-красиви и истински.

19-ти век е времето, когато популярност добиват различни дървени миниатюри (например кукленски къщи, театри, войници). Разбира се всички са изработени от дърво. С течение на времето се украсяват ръчно с все по-ярки цветове.
Кога се появяват образователните дървени детски играчки?

За първата образователна дървена играчка се смята тази на философа Джон Лок, живял през 1632-1704 г. Той вярва, че децата не бива да бъдат възпрепятствани да играят, докато се учат. Именно така се появява идеята му за плочки с гравирани букви по тях, чрез които децата да учат азбуката, докато се забавляват. Лок вярва, че тези дървени плочки биха стимулирали ранната грамотност по интересен и приятен начин.

През следващите векове други европейски педагози разработват систематични начини за използване на играта в образователни програми, надграждайки принципите на дървените плочки.

С течение на времето и развитието на света на пазара се появяват и други видове играчки, които донякъде изместват фокуса от дървените. Макар производството на дървени детски играчки да намалява, защото производителите залагат на по-евтини и по-модерни материали, играчките от дърво не губят своята стойност. На практика са вечни. Макар пластмасовите играчки да стават все по-достъпни, дървените не излизат от мода от създаването си до днес. Те се превръщат в еталон за естетика, издръжливост, красота с безспорна творческа, образователна и интелектуална стойност.

Related Post

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *