осветителни тела за таван

Осветление на работния плот: изисквания, характеристики, начин на изпълнение

106 0
осветителни тела за таван

Правилното осветление на работното място е гаранция за благосъстоянието на служителя и висока производителност на работата му. Правилно проектираното осветление на работния плот ще помогне за създаването на удобни условия за ефективна работа. Как да го изберем, какви лампи да използвате и какви правила да спазвате?

Основни изисквания за осветление на работното място подсветка на работния плот

Среден интензитет на светлината. Колкото по-ярка е изкуствената светлина, толкова по-трудно е да останете в тази атмосфера дълго време. Важно е да се вземе предвид постоянният или временният престой на персонала в осветената зона и да се избере фоновото осветление за този сценарий. Необходимо комбинирано осветление. Настолната лампа трябва да бъде в тандем с общ полилей или лампа.

Равномерна светлина. Минимум светлинни и сенчести преходи и граници. Познаването на непосредствената среда не трябва да е по-ярко от 3 пъти от периферните зони. Без отражения или искри. Просто инсталирайте лампите за работния плот по модел, който отчита отразяващите свойства на покритията. Ослепителният ефект трябва да отсъства напълно.

Минимален коефициент на пулсации. Осветлението на работното място трябва да е стабилно и равномерно. LED системите са най-добрите в това отношение.

Оптимално цветопредаване. Без изкривяване на цветовете, спектърът е възможно най-близък до дневната светлина. Тук психологията на цвета е свързана: в топлите жълти лъчи се отпускате, успокоявате, в студено бяло – сте добре концентриран.

Как да изберете правилното осветление за вашия работен плот

Първоначално си струва да решите какви задачи ще се изпълняват в поверената зона: работа на компютър, проектиране и рисуване, работа с миниатюрни обекти и др.  В офиса над бюрото при работа с документация е необходимо да се монтира полилей / окачване на обща светлина и настолна лампа или петно ​​на стената (ако масата е монтирана близо до стената). Важно е да изберете осветителни тела с плътни нюанси, които прекъсват интензивността на потока, прикриват го и премахват ефекта на отблясъци. Подсветката за настолен компютър е малко по-различна: тук не е необходима прекомерна яркост, така че отраженията от монитора да не дразнят и да не блестят. Удобно е да използвате настолна лампа с въртящ се абажур, върху регулируем държач.

Какво да вземете предвид настолно осветление

Осветление над бюро или компютърно работно място не трябва да ви уморява и да ви настройва за релакс. Производителността на труда се увеличава с естествената дневна светлина. В изкуствените системи за това са отговорни лампи с цветна температура от 4000K и повече. Независимо от естеството на работата на масата, важно е да се вземат предвид няколко точки: интензитетът на светлината на местното осветление не трябва да се откроява твърде много от общия фон. По-добре е да използвате адаптивни лампи (можете да регулирате яркостта на светлината, вектора на насоченост, да регулирате позицията спрямо височината над плота и т.н.). Използвайте комбинирана светлина, но винаги с директно осветяване на работната зона. Въпреки вида на дейността, прекомерната яркост на осветлението натоварва органите на зрението, а слабото осветление ви кара да се напрягате, да гледате внимателно, което също се отразява негативно на физическото състояние на човек. Изберете оптималното ниво на осветеност, като вземете предвид наличието на други лампи в пространството.

Закупуване на осветително оборудване в България.  Онлайн магазинът – „DreamLiving.BG“ ще ви помогне да изберете настолно осветление за вашия домашен офис, офис или производство. Огромен избор от осветително оборудване от различни стилове и форми. 

Related Post

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *